top of page
Народни танци за деца и ученици. Народни танци за възрастни. Народни танци за малки и големи. Фолклорен танцов ансамбъл "Шопско настроение" - гр. Плевен, с главен художествен ръководител и хореограф Пламен Догамаджиян.

ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ

"ШОПСКО НАСТРОЕНИЕ"

     Началото на нашият ансамбъл е поставено през 2015 година. Създаден от Пламен Дограмаджиян в град Плевен, отначало като танцов състав, а няколко месеца по-късно прераства като ансамбъл за народни танци. Днес в танцовата зала на ансамбъла се събират над 250 самодейци от различни възрасти, всички обединени от любов към българското народно творчество.

     Ансамбълът е изнесъл над 90 концерта в страната,

в това число участия в телевизионни предавания, участвал е в 5 международни фестивала, носител и лауреат на множество престижни награди. Високият професионализъм на ансамбъла го отвеждат до едни от най-престижните сцени в България и чужбина.

     Помним и поддържаме танците на изтъкнатия хореограф, познавача на шопските танци з.а. Ради Радев.В наследството, предадено му на Пламен Дограмаджиян, от него са ни завещани и се изпълняват и до днес: "Шопска сюита", "Лазарки от Софийско", "Танци от Видинско", "Кукли", "Граовска сюита", "Тракийски танц", "Женски шопски танц" и още много други.

 

     Така танцьор след танцьор, стъпка след стъпка, танц след танц, сцена след сцена... никой не може да изброи колко танцьори са минали през групите на "Шопско настроение", колко концерти са изнесени през годините, колко хора сме зарадвали с изпълненията ни. Неизменен остава стремежът ни да бъдем най-добрите, да усвояваме тънкостите и да имаме свой стил.

     Ние сме ученици, студенти и работещи, мъже и жени, някои са семейни, други - влюбени. Имаме различни интереси, различно образование, различни възможности. Ние сме самодейци, или както е по-модерно да ни наричат - любители. Горди сме, че отделяме време, труд, енергия, не на последно място и финанси, за да съхраняваме и популяризираме чудото БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОР.

     Ние обичаме българските народни танци, музиката ни, песните ни и красотата на костюмите ни. Приели сме като своя основна задача да "заразяваме" с тази любов. По пътя, който сме поели, срещаме хора, които с радост и гордост ни помагат. Ние знаем смисъла на това да се наричаме БЪЛГАРИ.

Имало едно време...

     Така започва нашата приказка още през 2015 г., когато Пламен Дограмаджиян полага основите на Танцов ансамбъл „Шопско настроение“ – най-младият фолклорен танцов ансамбъл в град Плевен. Именно тогава приказният свят на състава ни се задвижва по посока развитие. Колективът за кратко се сформира и в центъра на танцувалната зала застава г-н Пламен Дограмаджиян, автор на танци на танцовото изкуство като "Варненски танци", "Момински пролетни игри" и "Задявка-закачка", които се изпълняват от Ансамбъла и до днес. А „тежкото, човешко хоро“ продължава да вплита любов, приятелство и доброта на сцената.

 

     За своите 7 години Ансамбълът става еталон на вярно и високо художествено представяне на българския музикално-танцов фолклор и се изгражда като един от най-добрите колективи в България. Изпълненията на членовете на Ансамбъла се отличават с изключителна чистота и стил, емоционална сила, и с неподправено художествено майсторство. За високите си художествени постижения и голямата концертна дейност Ансамбълът е награден с едни от най-престижните български награди като например:

 • Орден "Република България" първа степен

 • Орден "Св.Св. Кирил и Методи" първа и втора степен

 • Златни значки на българските профсъюзи

 • Специална награда на Министерство на Културата

 

     Освен на национални награди АНПТ "Шопско настроение" е носител и на престижните международни награди като:

 • Златен медал - гр. Бар - Черна гора

 • Златен медал - гр. Охрид - Македония

 • Лауреат - гр. Плевен, България

 • Златен медал - гр. София, България

 • Златна статуетка - гр. Враца, България

 • Специална награда на VII национален фестивал в София

 • Златен медал и лауреатско звание на Х международен фестивал – Плевен – България

 • Първо място на национален фолклорен фестивал – София – България от над 20 колектива от които 9 професионални и много други.

 

     Съставът представя Плевенска община в редица местни, национални и международни събития пред разнообразна аудитория. Участва в концерти на малка и голяма сцена, фестивали, конкурси и събития, свързани с културния живот не само в гр. Плевен, но и в страната и чужбина.

     Със сигурност ще пропуснем някоя от сцените в България, на които сме имали честта и удоволствието да танцуваме: София, Левски, Костинброд, Варна, Златни пясъци, с. Голям извор (Тетевенско), Враца, Хасково, Перник, Правец, с. Черни осъм, Орешак, Априлци, Вършец, и др. А с емоционалното си изпълнение таньцорите бяха аплодирани и извън границите на страната ни - в Македония (2018), Черна гора (2019), Турция (2019) Сърбия (2019) Словения (2020), Гърция (2020; 2022) Италия (2023

     ФТА „Шопско настроение“ взима участие в редица фестивали със състезателен характер като от тях може да се отличат участието в седмия национален фолклорен фестивал „Шопски наниз“ - първа награда, както и спечелената първа награда в проведения за десети пореден път от конкурс „Дай, бабо, огънче 2017“. 

     През 2019 година Фолклорен Танцв Ансамбъл „Шопско настроение“ представи българския фолклор и култура в ефира на Българска Национална Телевизия, в предаването "Иде нашенската музика".

 

     Ансамбълът представя своите танци пред широката публика и успява да привлече все повече самодейци, които да се запознават и приобщават към магията на българския фолклор, а от там и към българския бит и култура.

 

     Имало едно време…

     Има и сега. И продължаваме да творим неуморно нашата танцувална приказка без край, за да остане и след Нас…

bottom of page